N O B E L

Voda kakva treba da bude!

Voda kao lek

Bolesti bubrega i bešike

Kamen u bubregu se javlja kod oko 12% muškaraca i 5% žena mlađih od 70 godina. Kod osoba koje ne piju dovoljno vode se mogu razviti oboljenja u bešici i bubrezima zbog visoke koncentracije kalcijuma, oksalata, cistina i urične kiseline u urinu.


Bešika


Bešika pomaže u prolazu tečnosti kroz naše telo. Ipak, da biste ostali zdravi, bešika zahteva vodu. Mokraćna bešika je šuplji organ sastavljen od elastičnih mišićnih vlakana, koji joj omogućavaju da se širi bez oštećenja. Obično, bešika ima kapacitet zadržavanja do 750 ml tečnosti.

U skladu sa količinom prikupljene tečnosti, vrši se pritisak na zidove bešike i to izaziva osećaj potrebe da voda prođe, odnosno nastaje proces mokrenja.

Do infekcije mokraćne bešike (ili infekcije mokraćnog sistema, IMS), dolazi kada bakterije putem uretre stignu do mokraćne bešike.Tipični simptomi infekcije mokraćne bešike su bol i peckanje prilikom mokrenja, učestalo mokrenje, krv u mokraći i hitna potreba za mokrenjem.

Ove probleme možete izbeći konzumiranjem preporučene količine od 6 do 8 čaša vode dnevno koja će zadržati bešiku aktivnom i bez bakterija. Takođe, uzdržavanje od kafe, čaja, gaziranih pića i alkohola može pomoći, jer oni iritiraju bešiku i izazivaju blago krvarenje. Kada bešika krvari, bakterije mogu ući u krvne žile.

Ako se IMS ne leči ili bude neotkriven, to se može pretvoriti u infekciju bubrega, jer je bešika spojena sa dva bubrega kroz uretere. Obe infekcije se mogu lečiti antibioticima.
 

Bolesti bubrega i bešike


Bubrezi


Bubrezi su parni organi i predstavljaju centralni deo urinarnog sistema.Iako oni ne zvuče jednako važni kao srce i pluća, bubrezi su vrlo važni za pravilno funkcionisanje našeg organizma.

Najčešći razlog nastanka kamena u bubregu je pojačano izlučivanje minerala putem mokraće (kalcijum, fosfor, cistin, mokraćna kiselina, oksalati) ili narušena ravnoteža između napred navedenih parametara i inhibatora (magnezijum, citrat, pirofosfat, glikozaminoglikan), što dovodi do kristalizacije minerala u mokraći.

Naime, mokraća je zasićen rastvor različitih soli. U situacijama kada ona postane prezasićena zbog pojačanog izlučivanja minerala ili manjka tečnosti u organizmu i u situacijama kada se smanji koncentracija inhibatora kristalizacije, dolazi do formiranja kristala u mokraći koji mogu da prerastu u kamen. 

Iz svega navedenog proizilazi da je čista voda jedan od ključnih faktora za nesmetan rad bešike i bubrega.

Više od 15 hiljada vaših sugrađana već uživa u čistoj vodi! Pridružite im se i vi!

Nabavite svoj aparat za prečišćavanje vode danas!

Kupi aparat ovde!

Kako da nas kontaktirate

Adresa

Nobnek, Prve Pruge 1D, 11080, Zemun