N O B E L

Voda kakva treba da bude!

Kvalitet vode

Izvori vode koju pijemo

Voda je vitalni element u u našem životu. Ne samo da je od suštinskog značaja za naše zdravlje, već je koristimo i za brojne kućne poslove. Svakog dana koristimo vodu za piće, kuvanje, kupanje i čišćenje, ali da li ste se ikada zapitali odakle nam dolazi ta voda?

Odakle dolazi naša voda? Kako se prečišćava ? Kako znamo da je bezbedna za piće? Da bismo odgovorili na ova pitanja, važno je da se vratimo na početak. Postoje dva osnovna izvora vode: površinske i podzemne vode. Površinske vode su one koje leže na površini tla i nalaze se u jezerima, rekama i rezervoarima. Podzemne vode leže ispod površine zemljišta i prolaze kroz i pored stena.


Izvori vode koje pijemo


Potrošači dobijaju vodu iz jednog od dva izvora: iz sopstvenog bunara ili gradskog vodovoda. Domaćinstva uz pomoć pumpe upotrebljavaju podzemne vode za potrebe u domaćinstvu. Gradski vodovod može koristiti površinske ili podzemne vode.


Izvori vode u privatnim domaćinstvima


Približno 20 procenata populacije u Srbiji koristi privatne bunare i izvore, kao što su bunari i cisterne. Većina kućnih bunara se nalazi u ruralnim područjima.

Oni koji koriste vodu iz privatnog bunara su isključivo odgovorni za bezbednost vode. Generalno, korišćenje privatnih bunara nije definisano zakonskim propisima. Lokalne zdravstvene službe mogu da pomognu vlasnicima na taj način što će povremeno testirati vodu na bakterije ili nitrate, ali najveći deo odgovornosti za brigu o bunaru snosi vlasnik izvora.

Pošto je vlasnik bunara prvenstveno odgovoran za kvalitet vode, vrlo važno je da zna šta predstavlja pretnju njegovom bunaru i podzemnim vodama koje koristi.

Nekoliko zagađivača koji se javljaju u prirodi mogu da predstavljaju rizik po zdravlje ako se nađu u vodi za piće.

Ti zagađivaći su: bakterije, virusi, uranijum, radijum, nitrati, arsen, hrom i fluorid. Mnogi od ovih zagađivača su prirodno prisutni u stenama, a samim tim mogu se pojaviti u vodi iz bunara.

Drugi izvori zagađenja su posledice ljudskih aktivnosti, kao što su industrijska proizvodnja i poljoprivreda. Sledeće aktivnosti mogu dovesti do toga da se štetne hemikalije pojave u vodi iz bunara:

  • curenje štetnih hemikalija sa otpada i skladišta,
  • ispuštanje štetnih hemikalija iz fabrika, sa industrijskih lokaliteta ili objekata za prečišćavanje otpadnih voda,
  • curenje štetnih hemikalija kao posledica zagađivanja zemljišta primenom pesticida i đubriva u dvorištima i poljima,
  • hemijski akcidenti, u toku kojih se izlivaju štetne hemikalije,
  • curenje iz podzemnih rezervoara,
  • nepravilno odlaganje otpada iz domaćinstva, kao što su sredstva za čišćenje, farbe, motorna ulja, itd.


Vlasnici bunara uglavnom dezinfikuju ili na drugi način prečišćavaju vodu iz svojih bunara kako bi ukolnili nečistoće koje su izazvane gore navedenim aktivnostima. Da li možete da imate čistu bunarsku vodu?

Kontaktirajte Nobel firmu i pronađite optimalno rešenje za vaš bunar.

Kako da nas kontaktirate

Adresa

Nobnek, Prve Pruge 1D, 11080, Zemun