N O B E L

Voda kakva treba da bude!

Koja voda je najbolja za kućne ljubimce?

Koja voda je najbolja za kućne ljubimce?

Kao i ljudima, i našim kućnim ljubimcima je neophodna zdrava i bezbedna voda adekvatne pH vrednosti. Svako ko ima kućnog ljubimca treba da se zapita sledeće: "koja voda je najbolja za kućne ljubimce".

Zanima vas da li vaš krzneni ili pernati prijatelj pije adekvatnu vodu? Nastavite da čitate ...


Zašto nam je potrebna voda?


Voda u telu, neophodna je za odvijanje mnogih važnih vitalnih procesa. Pre svega potrebna je našem krvnom sistemu koji prenosi esencijalnu glukozu, kiseonik i hranljive materije do ćelija. Potrebna je bubrezima koji se oslobađaju otpadnih proizvoda koji telu nisu potrebni, podmazuje naše zglobove i oči, pomaže u funkcionisanju našeg digestivnog sistema i održava našu kožu zdravom, a svakako je najvažnija za normalno funkcionisanje mozga.

Hidratacija je jedan od najvažnijih aspekata ishrane – unos dovoljne količine tečnosti, telu pomaže da se osigura da će sve telesne funkcije moći da se odvijaju normalno. Međutim, pored dovoljnog unosa tečnosti, KVALITET VODE JE TAKOĐE VEOMA VAŽAN JER OD TOGA ZAVISI I U KOJOJ MERI ĆE ĆELIJA MOĆI DA TU TEČNOST ISKORISTI ZA SVOJE POTREBE.
 

Značaj vode za zdravlje kućnih ljubimaca


Voda je osnovni element života ne samo za ljude, već i za naše kućne ljubimce. Oni, kao I mi, zavise od vode zbog oržavanje svih vitalnih funkcija organizma. Često zaboravljamo koliko je važno obezbediti dovoljnu količinu čiste, zdrave, filtrirane I sveže vode našim ljubimcima. Hidratacija je ključna za opšte zdravlje ljubimca kao kod ljudi, i oni zahtevaju dovoljno vode kako bi održali ravnotežu tečnosti u organizmu. Nedostatak vode može dovesti do dehidratacije, što može imati ozbiljne posledice po njihovo zdravlje.

Dehidracija može izazvati:

  • umor,
  • slabost,
  • problem sa bubrezima i gastrointestinalne probleme…


Hidrirani ljubimci imaju sjajnu draku, zdravo perje, elastičnu kožu i uopšteno bolje zdravstveno stanje.

Kada je reč o zdravlju naših kućnih ljubimaca, bez obzira o na vrstu ljubimca koji imate: pas, mačka, glodar ili ptica… bitno je da im redovno obezbedite svežu vodu. Voda igra vitalnu ulogu u održavanju normalne telesne temperature (posebno u toku letnjih dana), varenju hrane, transport hranljivih materija kroz organizam, eliminaciji otpadnih produkata I održavanju kože I dlake.
 

Pravilno obezbeđivanje vode za kućne ljubimce


Kako bismo obezbedili adekvatan pristup vodi našim ljubimcima bitno je:

  • Redovno menjanje vode: Sveža voda treba da bude uvek dostupna u togu celog dana. Preporučuje se redovno menjanje vode barem dva puta dnevno.
  • Kvalitet vode: Kvalitet vode je najbitniji za zdravlje ljubimca. Korišćenje prečišćene ili filtrirane vode je veoma značajno, posebno zbog tvrdoće vode koja sadrži visok nivo hlora ili nekih hemikalija koje mogu biti pogubne za životinje.
  • Čistoća posude za vodu: Važno je da redovno čistite, prate posudu za vodu i to isključivo sa filtriranom vodom, da bi sprečili pojavu i širenje bakterija.
  • Posebne potrebe pojedinih vrsta životinja: Neke vrste kućnih ljubimaca imaju specifične potrebe kada je reč o vodi. Na primer, mačke često preferiraju da piju vodu iz široke posude ili fontane, dok neki psi vole da piju vodu iz posuda koje su malo izdignute…


Većina ptica voli da se kupa. Treba im obezbediti adekvatnu posudu, da nije previše duboka, da nije hladna voda i da je prečišćena voda koja je najbolja za njihovo perje. Ptice imaju osetljivu kožu I perje, pa je veoma važno da voda kojom se kupaju bude bez nečistoća I hemikalija koje mogu iritirati njihovu kožu. Idealno je koristiti filtriranu vodu koja nema hlor.

Korišćenje čiste filtrirane vode predstavlja osnovu za zaštitu zdravlja i bezbednosti svih koji je konzumiraju. Filtrirana voda se može posmatrati kao najbolja voda za kućne ljubimceFilteri efikasno uklanjaju različite zagađivače koji mogu biti prisutni u vodi, uključujući teške metale poput olova i žive, bakterije, viruse, pesticide i druge štetne supstance. Ovo je od posebnog značaja u oblastima gde je kvalitet vode sumnjiv ili gde postoji rizik od kontaminacije iz različitih izvora, poput industrijskih otpadnih voda ili poljoprivrednih aktivnosti.

Zato, naši kućnim ljubimcima obezbedite kvalitetnu vodu za piće, kao i za kupanje i tako možete da im produžite životni vek.

 

Image source: DALL-E3 bing AI