N O B E L

Voda kakva treba da bude!

Voda i zdravlje

Da li je bol u Vašim leđima izazvana dehidratacijom?

Voda utiče na svaki organ i svaku ćeliju u Vašem telu. Možda niste znali, ali voda ima ogromnu važnost za zdravlje leđa i kičme. Nedostatak odgovarajuće hidratacije može da utiče na leđa i mogao bi da bude uzrok bola u leđima. Evo kako: između dva kičmena pršljena leži disk, koji funkcioniše kao amortizer za sve ono čime svakodnevno opterećujemo naša leđa.

Ovaj disk ima dva dela: spoljašnji, fleksibilni, ali vrlo tvrd prsten, koji je ispunjen želatinoznom supstancom zvanom nucleus pulposis (želatinozno ili meko jezgro). Tu unutrašnju supstancu najvećim delom čini voda. Tokom celog dana mi opterećujemo našu kičmu i na taj način voda se polako istiskuje iz diskova.

Noću, dok smo u ležećem položaju diskovi se polako rehidriraju. Ova svakodnevna dehidratacija i noćna rehidratacija diskova je razlog zašto je većina nas generalno “kraća” od oko 0,65 cm do 1,25 cm tokom perioda kada odlazimo na spavanje u odnosu na period kada se probudimo ujutru! Redovno kretanje tokom dana takođe je važno da se diskovi hidriraju, kako se kičma pomera napred, nazad i diskovi će apsorbovati vodu koja je dostupna.

Bol u Vašim leđima


Naši diskovi će se uspešno rehidrirati tokom noći, a takođe i tokom dana, kada je to moguće, dokle god postoji adekvatni nivo vode u telu. Kada ne postoji dovoljno vode na raspolaganju, ceo disk postaje ugrožen. Disk je “dizajniran” tako da kada je u potpunosti hidriran, spoljni prsten nosi 25% od težine tereta, dok unutrašnje jezgro nucleus pulposis podržava 75%.

Kada je unutrašnji deo dehidriran, on ne može da podrži svoj deo tereta, tako da sve više i više težine podnosi spoljni prsten, koji jednostavno nije namenjen za tu svrhu. Ovo može da izazove bol, otok, pa čak i diskis herniju na spoljnoj ljusci diska.
 

Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da se smanji bol u leđima je da se poveća dnevni unos čiste, zdrave vode.


Uz konzumiranje zdrave vode, od pomoći za bol u leđima će biti i adekvatne vežbe za leđni i vratni deo kičme.

Navedene lake vežbe su korisne, ali ako želite da izbegnete bolove, predlog je da se voda konzumira pre, u toku i nakon bilo kakve fizičke aktivnosti.

Nemojte čekati da budete žedni da bi pili vodu, žeđ je znak da je Vaše telo već dehidrirano. Kupovinom Nobel aparata za prečišćavanje vode uštedećete i piti čisti vodu! 

 

Kako da nas kontaktirate

Adresa

Nobnek, Prve Pruge 1D, 11080, Zemun