N O B E L

Voda kakva treba da bude!

Voda kao lek

Osteoporoza

Osteoporoza se često javlja i uzrokuje pojavu nenormalno tankih kostiju (osteopeniju), oslabljene kosti koje se lako lome (lako dolazi do fraktura). Žene imaju visok rizik od obolevanja od osteoporoze nakon menopauze zbog smanjenog nivoa estrogena, ženskog hormona koji pomaže u održavanju koštane mase.

Na sreću, postoje preventivni tretmani koji pomažu u održavanju ili povećavanju koštane gustine. Za osobe obolele od osteoporoze od izuzetnog značaja su brza dijagnoza gubitka koštane mase i prevencija preloma i to pomoću dostupnih terapija kojima se usporava dalji gubitak koštane mase ili povećava gustina kostiju.
Prevencija osteoporoze.

Najznačaniji tretmani za prevenciju osteoporoze obuhvataju ishranu, fizičku aktivnost i prestanak pušenja. Ove preporuke važe kako za žene, tako i za muškarce.
 

Dokazano je da postoji jasna i dosledna povezanost između fatalne koronarne srčane bolesti i unosa odgovarajuće količine vode.


Ishrana. Optimalna ishrana za prevenciju ili tretman osteoporoze obuhvata unos adekvatnog broja kalorija, kao i kalcijuma i vitamina D, esencijalnih u održavanju i odgovarajućeg formiranja gustine kostiju.


Osteoporoza


Unos kalcijuma. Stručnjaci ženama i muškarcima u predmenopauzi preporučuju unos najmanje 1000 mg kalcijuma dnevno; to podrazumeva kalcijum u hrani i piću, plus unos suplemenata. Glavni dijetarni izvori kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi kao što su: švapski sir, jogurt, ili tvrd sir, zatim zeleno povrće (spanać i brokoli).

Unos vitamina D. Stručnjaci većini osoba preporučuju svakodnevan unos 800 internacionalnih jedinica (IU) vitamina D. Ova doza smanjuje gubitak kostiju i stopu fraktura kod starijih žena i muškaraca, pod uslovom da je unos kalcijuma odgovarajući (kao što je već opisano).Mleko je primarni izvor dijetarno unesenog vitamina D.

Proteinski suplementi. Proteinski suplementi se preporučuju nekim osobama kako bi se obezbedio unos odgovarajuće količine proteina. To može da bude od izuzetnog značaja ako je osoba već imala frakturu usled osteoporoze.

Fizička aktivnost. Vežbe snage mogu da povećaju koštanu masu kod žena u predmenopauzi i da pomognu u održavanju gustine kostiju kod žena u postmenopauzi. Fizička aktivnost redukuje rizik od frakture kukova kod starijih žena zbog povećane mišićne mase. Većina stručnjaka preporučuje vežbanje u trajanju od barem 30 minuta, tri puta nedeljno.

Prestanak pušenja. Ostavljanje pušenja se izrazito preporučuje osobama sa rizikom od obolevanja od osteoporoze jer je poznato da pušenje ubrzava gubitak koštane mase. Jedna studija sugeriše da žene koje puše jednu paklu cigareta dnevno u odraslom dobu pokazuje 5 do 10% redukcije koštane mase do menopauze, što dovodi do povećanog rizika od fraktura.

Unos alkohola, kofeina i soli. Lekari uvek preporučuju ograničavanje alkohola, kofeina i soli. Iz tog razloga zamenite sva alkoholna i kofeinska pića zdravom Nobel vodom koja je najbolja alternativa i koja će Vam obezbediti zdraviji i dugotrajniji život.


Za čistiju i zdraviju vodu, uzmite aparat za prečišćavanje vode danas!


Uživajte u bezbednoj i ukusnoj vodi u svom domu. Naručite svoj aparat za prečišćavanje vode sada i iskoristite posebne uslove kupovine na rate!

Naručite sada

Kako da nas kontaktirate

Adresa

Nobnek, Prve Pruge 1D, 11080, Zemun