N O B E L

Voda kakva treba da bude!

Voda kao lek

Kamen u žuči

Kamenje u žuči su čvrste naslage nalik na kamenčiće koje se formiraju unutar žučne kese. Žučna kesa se nalazi u gornjem desnom delu stomaka, ispod jetre.

Kamenje u žuči (holelitiazis) se svake godine dijagnostifikuje kod više od milion Amerikanaca, pored miliona koji već pate od ovog poremećaja. Na sreću, većina pacijenata sa kamenjem u žuči ne pokazuje simptome i tretman im nije potreban.

U drugim slučajevima, kamenje u žuči uzrokuje bol i mora da se tretira putem uklanjanja ili kamenja ili žučne kese.


Šta je kamenje u žuči?


Kamenje se formira u žučnoj kesi i žučnim kanalima kojima se žuč prenosi iz jetre u creva. Kamenje može da se formira u žučnoj kesi ako postoji promena ili disbalans u sastavu žuči ili ako se žučna kesa ne prazni potpuno.


Kamenje u žuči


Kamenje u žuči može da bude vrlo malo ili veličine same žučne kese. Uglavnom je, manje od 2.5 cm i jednog od dva glavna tipa, holesterolskog ili pigmentnog kamenja. Tip kamena u žuči je vrlo značajan jer će holesterolsko kamenje najverovatnije odgovoriti na nehirurški tretman u odnosu na pigmentno.

  • Holesterolsko kamenje čini oko 80% žučnog kamenja u razvijenim zemljama.
  • Pigmentno kamenje čini oko 20% kamena u žuči.
  • Faktori rizika za kamen u žuči — glavni uzrok nastanka kamena u žuči još uvek nije poznat. Međutim, postoji veliki broj faktora koji povećavaju rizik od njihovog nastanka.
  • Pol — kamen u žuči je češći kod žena.
  • Starost — rizik od kamena u žuči se povećava što je osoba starija. Ovo stanje je ekstremno retko kod dece i tokom vremena postaje sve češće, naročito kod osoba starijih od 40 godina.
  • Porodična istorija i genetika — kamen u žuči se češće javlja u nekim porodicama, što sugeriše da genetika ima udeo u njegovoj pojavi.
Aparat za prečišćavanje vode

Prestanite kupovati flaširanu vodu!

Uštedte novac i zaštitite prirodu uz aparat za prečišćavanje vode.

Saznajte više

Kako da nas kontaktirate

Adresa

Nobnek, Prve Pruge 1D, 11080, Zemun