N O B E L

Voda kakva treba da bude!

Voda i zdravlje

Visok krvni pritisak i holesterol

Ubica broj jedan u zemljama EU ali i šire je bolest srca. Dva ogromna zdravstvena rizika koji mogu da dovedu do ozbiljnih srčanih problema su visok krvni pritisak i visok nivo holesterola. Ali, to može da se spreči.

Počnimo sa visokim holesterolom. American Heart Association, tvrdi da jedan od petoro ljudi u Americi ima previše visok nivo holesterola. Za početak, šta je holesterol?
Holesterol je normalni sastojak krvne plazme i tkiva (posebno žuči i nerava). Holesterol je nerastvorljivi lipid čiji je molekul sastavljen od sterolnog jezgra i ne sadrži nijednu masnu kiselinu, a ima jednu OH- grupu koja omogućava emulgovanje masti u vodi. Važno je upamtiti da ni previše, ali ni premalo holesterola nije dobro po zdravlje.


Visoki krvni pritisak i holesterol


Šta treba znati o holesterolu?


Previše holesterola može blokirati protok krvi, što dovodi do zadebljanja i stvrdnjavanja zidova arterija. Taj poremećaj se zove arterioskleroza. Pošto se sužavaju arterije, protok krvi može biti usporen ili čak blokiran. Sa manje krvi srce dobija manje kiseonika.

To može dovesti do bola u grudima, srčanog napada, ali i drastičnih posledica, poput smrti. Spuštanje nivoa holesterola u krvi je jedan od najboljih načina kojim možete smanjiti rizik od srčanih bolesti.Ukoliko je ipak Vaš holesterol blizu željenog opsega (200 miligrama po decilitru krvi), možete ga spustiti i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Kod problema sa zadebljanjem zidova arterija, voda može da igra veoma važnu ulogu. Voda za piće može da razredi krv, što će na prirodan način pomoći da krv lakše cirkuliše. Kada telo dehidrira, krv postaje kisela što može da dovede do nagomilavanja LDL nivoa holesterola, odnosno štetnog holesterola.

Ispijanjem dosta vode omogućićete da Vaš krvotok bude čist i na taj način eliminisaćete višak holesterola. Redovno fizičko vežbanje, zajedno sa zdravom ishranom, predstavlja značajan doprinos smanjenju holesterola, ali bez obzira na navedeno, vodu treba redovno piti da bi se dopunila tečnost koja je izgubljena. U stvari, redovnim ispijanjem vode Vi ste potpuno hidrirani i na taj način poboljšavate svoj metabolizam!

Jedno od najbolji hstvari koje možete da priredite svom organizmu je da pijete čistu vodu. Kako? Lako, uz Nobel aparate za prečišćavanje vode.

Kako da nas kontaktirate

Adresa

Nobnek, Prve Pruge 1D, 11080, Zemun