N O B E L

Voda kakva treba da bude!

Kvalitet vode

Saznajte istinu o vodi koju pijemo

Šta se zaista dogodilo sa našom vodom za piće i podzemnim vodama?


Čista voda je jedna od najvažnijih potreba našeg tela.

Tužna činjenica je da nešto što je od suštinskog značaja za naš život, kao što je čista voda za piće, ne može više biti bezbedna za upotrebu. Nebezbedna voda nije problem samo trećeg sveta. U stvari, kvalitetnu i bezbednu vodu za piće je još teže naći u industrijski razvijenim zemljama, kao što su SAD i zemlje EU.

Prema mnogobrojnim istraživanjima, voda iz vodovodnih sistema u mnogim gradovima često nije bezbedne za piće zbog teških industrijskih zagađenja i uništavanja životne sredine.

Došli smo do kritične tačke da svi izvori naše vode za piće, uključujući opštinske vodovode, bunare, jezera, reke, pa čak i glečere, sadrže određeni nivo zagađenja. Zagađivači su prisutni u širokom rasponu od prirodnih minerala do veštačkih hemikalija i nus-proizvoda.

Dok se mnogi zagađivači nalaze na nivou koji nije dovoljan da prouzrokuje tegobe ili bolesti odmah, dokazano je da će čak i nizak nivo izloženosti mnogim uobičajenim zagađivačima, tokom vremena izazvati ozbiljne bolesti, uključujući oštećenje jetre, razne vrste kancera i druge ozbiljne bolesti.

Čak i hemikalije koje se najčešće koriste za poboljšanje vode u opštinskim vodovodima, kao što su hlor i fluor su toksične i poznato je da imaju značajne negativne efekte na ljudsko telo.


Da li je zagađenost vode zaista veliki problem?


Istina o vodi koju pijemo


Zagađena voda je vodeći svetski uzročnik smrti i bolesti i negativno utiče na više od 1 milijarde ljudi svakog dana u zemljama u razvoju. Čak i u SAD i zemljama EU se konstantno bore sa zagađenom vodom kao posledicom prirodnih katastrofa i ljudskih aktivnosti.

Mnogobrojna izvorišta vode mogu biti zagađena zbog problema u vezi sa industrijskim otpadom i poljoprivrednim nusproduktima.

Lako je uočiti zašto je zagađena voda veliki problem za životinje i biljke koje žive u tim ekosistemima, ali istina je da to negativno utiče i na ljude. Ovi isti zagađeni izvori vode su takođe stanište morskih plodova koje konzumiramo, mesta gde plivamo i igramo se, ali su prisutni i tamo gde postoje izvorišta pijaće vode.

Dok se voda sa česme temeljno tretira da se smanji njeno zagađenje, neki zagađivači mogu ostati i dalje prisutni, uključujući teške metale, hemikalije i farmaceutske lekove.

Ono što treba znati je da je svako ko koristi vodu iz slavine, izložen nekom nivou zagađenja.

Kako živeti zdravije?
Kako piti čistu vodu?

Ako još niste stavite na dnevni red nabavku aparata za prečišćavanje vode. Čista voda vam je važnija nego najnoviji model mobilnog telefona.
 

Kako da nas kontaktirate

Adresa

Nobnek, Prve Pruge 1D, 11080, Zemun